Isnin, 18 Julai 2011

JALAN-JALAN 


Hai semua .. lama tak updatekan blog ni .. hihi. Mana tak nya, kat umah tak de internet .. kalau ade pun, hampeh jer .. mana tak nya .. ada broadband tapi line slow .. Kalau siput kat luar rumah  aku time internet aku LOADING .. rasenya SIPUT tu dah kat tengah jalan raja kot Hihihihihihihi. Begitu lah situasi LINE internet kat umah aku Huahhhhhhhhhhhh ..


Hrm .. sambung2 ye. Jadi oleh kerana aku sabtu and ahad CUTI2 MALAYSIA .. ye la... selalunya sabtu ahad aku kerje kan .. terpaksa kerja coz staff yang jaga bilik operasi cuma da 2 orang je .. nak tak nak kene la kerje kan .. Ai aiiiii melelat pulak dah ... (Hrmmm melelat lagi ..)


Oleh kerana En. Abah tak jadi  gi memancing sabtu and ahad .. aku bawak la die g jalan2 cuci mata ... Aku nak cari kain lace and barang2 sampingan yang aku perlukan .. aku kan suke membeli dan BELAH .. Hahahahaha .. Lepas ciap membeli dan belah ... Hati aku terdetik nak pergi ke sebuah tempat .. lagipun masa pun masih panjang ... wawawawawa.


Aku membawa En. Abah ke tempat yang die suke .. kalau dah sampai kat situ, korang ajak die gi makan ke atau cerite tentang cerite SENSASI ke ... aku pasti korang dan Aku aku sekali pun die tak layan hahahahahaha .. Ishk sampai begitu sekali? Tak de la, aku acah je. Takkan En. Abah tak layan aku .. kang aku BAKOR kang kerete die hahahaha .. Kejam nya aku .. kejam gurau je la. Aku kan suke MENCARUT. No heart feeling arrrrrrr ...


Haaaa sambung2, TEMPAT yang aku maksudkan tu adalah KEDAI PANCING. Tempat ni bagus sikit, tauke nya banyak bagus .. banyak peramah. Biasalah kan mau tarik customer maaaa. Aku bawak die kat tempat tu sebab ... tak lama lagi BIRHDAY BOY hihihihi.


Uuuuu tapi memang agak sedih cikit la, sebab beli hadiah tak SUPRISE lansung. Mana tak nya, kalau tak pegi sekarang, bile lagi nak belikan ... Lagipun aku ni dah BERSARA bawak kerete .. ade le sebabnya. Mesti korang dapat agakkan? Aiiii bukan sebab aku JUAL kete atau Kete aku kene tarik .... ui ui bukan. Ade la sebab nye yer .. (Hrmmm melelat lagi hihihi).


Aaaa cite2 ... ummm suke jugak En. Abah bile ade orang nak belikan die Joran baru ... suke die kalau nak mengumpul Kayu2 Fiber ni. Kalau dapat bawak gi tido .. aku rase die bawak tu ... Aku beli setakat yang aku mampu je ... lagipun nak kate kering poket tak juga, basih basah lagi sebab hujan kat tempat aku pagi tadi hahahahaha .. 50-50. Masih boleh berdiri. Jadi sesampainya disana, aku bagi die PILIH mana yang die nak ... kecuali SHIMANO la ... die punye Drum tu dah 5 Ratus plus2, belum kayu die lagi. Tunggu aku jadi  TANGKAP TOKEK dulu, baru aku belikan untuk die ye ... yang SHINING2?  Yang bertatahkan Berlian? Boleh aje ... Tapi aku rase gerenti ikan lari .. sebab SILAU wei ... tunggu IKAN pakai spek mata hitam ye ...
(Entah bile ... tangkap CICAK pun takut, ade hati pulak hahaha).



Bagus beno tauke ni .. aku cakap BIRTHDAY BOY tak lama lagi ... die terus bagi Free gift bag, dah la dapat Free Topi dapat lagi  Huahhhhhhhhhhhhhh ... 

*
*
*

Inilah Joran yang En. Abah Pilih ... Peminat Abu Garcia dan Shimano ... kenapa Abu ye? Tak Abdul ke .. Ali ke? ade la geng Tongkat Ali.




*
*
*

Ini ... dinamakan BAITCASTER. Mesti pandai pakai, kalau tak tali joran jadi BIHOON .. istilah KAKI PANCING laaa .. Kata En. Abah.



*
*
*

Haaa ni En. Abah .. Dah macam Pak Nyamun je kawan ...





Gambar ni diambil beberapa minggu yang lepas. Waktu tu, En Abah and da Team gi Traveling kat kawasan terpencil di Ran . Mereka membuat Projek bekalan air kepada Rumah Panjang ... kat kawasan tu terpencil dan tak dapat perkhidmatan Air JKR. Nak tak nak kene cari PUNCA air sungai untuk disalurkan kepada penghuni Rumah Panjang .. bukan umah Pendek ar hahahahaha.



Jadi sambil2 buat PROJEK ...  Petang2 En. Abah berehat ... Jadi macam biasa ... PROJEK casting la hihi ... En. Abah ni minat sangat memancing, aku pun minat, tapi tak la Seminat En. Abah. En. Abah mengunakan joran OKUMA die .. agak kecil dan sesuai dibawa Traveling ...

*
*
*

Ni Spinning Reel OKUMA ... 


*
*
*

Haaa inilah IKAN pertama yang En. Abah dapat. Kat kawasan yang dipegi En. Abah banyak Ikan Haruan ... En. Abah paling minat Casting Ikan Haruan ... tak tau la de ikan lain. Sebabnye .. kat kawasan kami banyak Ikan Haruan je.



*
*
*

Ni ikan seterusnya ...



*
*
*

Dan seterusnya ... inilah Ikan hasil pancingan En. Abah dan Kawannya ... Yang paling besar tu .. dan hampir kesemua tu En. Abah la yang punye hihihihi .. Tak mau kalah ...





Ade gambar En. Abah sambil memegang ikan, tapi keadaan En. Abah agak comot dan SENSET. Jadi aku mengambil keputusan untuk tidak menunjukkannya ... nak jaga IMEJ En. Abah yang COMOT tu. Mana tak nya ... kawasan yang di pegi kawasan BELUKAR dan tanah becak ... ummmm kalau memancing tu, kalau tak COMOT tak sah. 


Suke casting ikan tapi tak makan ikan yang di pancing ... Jadi ikan2 yang dapat ni diserahkan kepada yang berminat untuk dimakan. Ikan ni agak hanyir, kene pandai masaknya kan? Betul tak kawan2? Haaa letak la SERUMPUN POKOK HALIA ye... selain buang hanyir leh buang angin kan? hahahahahahahhahaha.


Nampaknya setakat ini je celoteh aku ye .. esok2 kite jumpa  ye, terima kasih kerana sudi membaca dan singgah di blog ini ... Terima kasih sekali lagi kerana sudi mendengar aku MENCARUT hahahahaha. Tata .. Titi Brummmmmmmmmm Brummmmmmmmmmm
Korang Rasa?

2 comments:

COF berkata... Reply To This Comment

I like fishing, thanks sudah berbagi cerita menariknya.

My Life's Journey berkata... Reply To This Comment

Hihi terima kasih COF .. Kerana memberi komen :)