Khamis, 31 Disember 2015

SELAMAT TAHUN BARU!!!

Hai semua!! harap kawan2 semua CHAT dan CERIA selalu .. Umi sihat jer .. 

Sebelum kita menutup TIRAI 2015 .. Umi nak mengucapkan Selamat Tahun baru kepada semua umat manusia di dunia ini terutama sekali .. PEMBACA BLOG SETIA Umi ..
Hrmm ada ke? hihi .. sila muntah ditepi chakkkkkkk.

Semoga tahun baru yang bakal menjelma ini akan memberi kita semangat untuk menjadi yang terbaik dari yang sebelumnya .. segala impian menjadi keyataan .. diberkati serta dirahmati oleh Allah SWT ..SERTA BAHAGIA bersama orang yang tersayang .. Amin2.

Didalam kesempatan ini .. Umi ingin mengucapkan selamat tahun baru kepada sahabat blogger tegar umi .. Zie Madini .. Uchi .. Honey Sakura .. Eva Romina .. Honey Dew ... dan kesemua kawan2 blogger yang lain .. sepanjang persahabatan kita .. Umi sangat gembira mengenali kalian.

Umi ingin memohon MAAF sekiranya umi ada terlanjur BERBICARA .. TERGURIS hati kawan2 .. Umi harap kawan2 memaafkan Umi .. INSYAALLAH ..

Sehingga bertemu lagi kawan2 .. Tata .. Titi .. Brummmmmmm Brummmmmmmm




(Sumber Google)
Bukan kaki umi tau (^_~)


Korang Rasa?

Rabu, 30 Disember 2015

RESIPI SCALLOP.

Hi semuaaaaaaaaaaaa .. harap kawan2 cerah dan ceria hari ni .. Hari minggu yang lepas .. Umi sempat menyingah di SPRING MALL Jadi Umi USHA2 barang mentah di seksyen beku .. ecehwah. Antara barang mentah yang umi rembat adalah .. SCALLOP dan OSYTER. 

Nak cari bahan mentah kat tempat umi ni .. Tak de nyerr .. Tempat kecil kawan2 .. tak da MALL .. Supermaket adoo laa hihi (Jadi laa dari tak de kan).

Hari ni Umi nak SHARE kan RESIPI SCALLOP ala UMI .. 

Resipi ni .. bukan Umi tiru tau .. sebenarnya Umi malas nak tanya pakcik GOOGLE .. Jadi apa yang ada kat dapur tu .. Umi guna sebaik baiknya hihi.

Tadaa
Ciap utk dijamu selera


BAHAN2 NYA
2 Ulas bawang Putih (Cincang manja)
1/2 Bawang Bakong (Cincang manja)
1 Batang Cili Merah (Cincang manja)
Perencah Black paper
Sedikit garam
Sedikit Lemon (Hiris manja)
Asparagus
Butter

CARA2 NYA
Mula-mula kita rendamkan SCALLOP yang telah beku .. bila dah cair .. kita lap2 kan SCALLOP tadi dengan tisu. Supaya bila kita gorengkan nanti dia cepat masak.

Scallop dan Asparagus  kita taburkan sedikit garam dan perasa black paper(Bio sebati)  .. lepas tu kita panaskan kuali .. letakan sedikit butter .. bawang putih dan bawang bakong ..lepas tu goreng permukaan scallop selama 1 minit.

Scallop itu tadi kita angkat dan letakkan ke dalam piring .. lebihan butter tadi kita masukkan cili dan gorengkan Asparagus setengah masak.

Tadaaa .. Ciap daa juadah BARAT kita .. selamat mencuba kawan2 ..



Korang Rasa?

Selasa, 29 Disember 2015

REMEDY MALAYSIA

Hai semua!!! Mesti ramai yang dah bercuti ni .. Umi dah kehabisan cuti .. jadi jawabnya ..  TUP TAP TUP TAP buat kerja di opis la .. Tapi bagus jugak sebabnya Umi nak kemaskinikan fail2 tahun ini .. tak lama lagi kan nak TAHUN BARU. Hip hip horeyyyy!!!

(~_~) menambah 1 angka menjadi 30 Tahun .. uhukkkkkkkkkkk .. okeh sambung.


Sekarang ni nak TAKE 5 .. Alang2 nak rehat sekejap .. nak KRIK-KRIK  kat cini jap hihi .. ketawa jahat.

Umi nak REVIEW produk kecantikan tambahan Umi ..

Tadaa ..

*
*
*
Produk kecantikan
Baru 2 hari pakai


Hari tu Umi try produk PEARL BEAUTY kan .. sekarang ni .. Umi tambahkan dengan produk REMEDY MALAYSIA .. Umi nak try .. sebab .. kawan2 cakap best bila gunakan produk ni. 

So far Umi rasa produk PEARL BEAUTY ni berkesan untuk Umi .. cumaaaa .. hihi, disebabkan kawan umi yang suggestkan BAGUS jadiiiiii .. Umi beli laaaa .. laaa .. laaaaaaaaaaa .. mana laa tahu .. wajah semakin anggun. Boleh jadi  MISS WORLD lepas ni .. (Alasan Budak kuat membazir).

Jum kita ber REMEDY kawan2 .. Kecantikan adalah anugerah yang diberikan oleh MAHA PENCIPTA .. Tak salah jika kita ingin memelihara dan menjaga anugerah ini ... 

Sehingga bertemu lagi .. tatata ..titi brummm brummmmmmmm.
Korang Rasa?

Isnin, 28 Disember 2015

PERFUME ORIGINAL

Hi kawan2 .. chat tak? Harap semuanya chat2 belaka .. alhamdulillah.

Haa nk tunaikan entri yg umi janjikan. PERFUME RULE. Actually time umi balik hari tu .. selain shop brg2 ank2 .. family .. selain tu umi memang singgah d ERAMAN.

And .. guess what? .. umi memang rembat sesuatu .. niat d hati nk tangkap CH atau BRITNEY SPEARS..

Alih2 umi ambik yg ni ..ONE DIRECTIOND tadaa .. after that umi rasa sedih .. sebabnya .. umi tk rembat apa yg umi mahu.

One direction
Between us

Dapat free tester
Adehh .. gambar senget


Umi jalan2 sorang .. sebab nk cepat kn .. nk blik kampung lg. Bila jln2 sorang ..  cpu pun sottt .. hihi.

Seriously umi suka baunya .. cuma mcm tak long lasting jerrrrrrr .. dh uji ...memang ori ... cuma maybe tk serasi dgn umi kot .. sedihhh nyaa ..

DKNY .. VERSACE .. pun tk long lasting dkt umi. Tambah lg ONE DIRECTION ..pun sama.

Teringin juga nk jd mcm bpk umi .. wangi berjam2 .. sampai mak umi nembebel .. bju yg dicuci msh berbau myk wangi hihi.

Kawan2 ada cadangan? Nk minyak wangi ori tapi affordable hihi.

Sehingga bertemu lg kawan2 .. vrummm vrummm
Korang Rasa?

Sabtu, 26 Disember 2015

APAM MEKAR
Hi semuaaaaa .. cerahnya cuaca hari ni. Cuaca yg baik mcm ni .. umi nk ajar kwn2 resipi kuih super cepat. 

Ketang ketong 10 min .. ciap hihi. La la la ..

BAHAN2 NYA

1 1/2 gula pasir ..bk kurang cikit pun boleh dong.
3 biji telur gred A
300 gm tepung gandum
1 cawan f&n ais cream soda
1 sudu ovelet 
Asen vanila
Cup kertas yg kukuh
Pewarna kegemaran

CARA2 NYA
Panaskan pengukus ..

Pukul gula dn telur sampai kembang... masukan tepung .. pukul lagi .. masukan ais cream soda .. ovelet dan asen vanila.

Bahagian pewarna ikut kesukaan .. dn scop 3/4 dr cup yg digunakan ... kukus 7 min.

Tadaa ciappp .. selamat mencuba.

Banyak senyum ho

Korang Rasa?

Khamis, 24 Disember 2015

TIFANY & CO

Mat malam semua ... hari nie umi  nak cerita pasal gelang .. actually ni entri yg lama.. cuma baru sekarang nk publish hihi ..

Pernah dengar tak tentang Tifany & co? .. sapa yg tak tau? Tak patut ..Tak patut .. 

Hihi gurau je .. kalau sapa2 yg ingin memiliki gelang atau rantai yg mampu milik .. haaa kawan2 boleh kunjungi instagram kak ana .. sure dapat harga best punya.

Seronok membeli brg dr kak ana .. super ASAP ..super friendly .. laju2 jak ana balas tanpa buat klien tertunggu2 .. ni yg best

Jum ikut umi zass
*
*
Ni umi punye ..

Hadiah untuk adik

Repeat oder untuk
Hadiahkan untuk kakak

Contik2 kan?

Haa cantik tak? Secantik .. sekualiti mcm dlm gambar. Jum kawan2 terjah kak ana@farhanaannuar. Pasti kawan2 sukakannya (^_^).

Dalam kesempatan ini .. umi mk ucapkn salam maulidur rasul kpd semua umat islam di seluruh dunia .. moga hari yg berbahagia ini memberi seribu pergertian kpd kita semua .. amin40x
Korang Rasa?

Rabu, 23 Disember 2015

DE'XANDRA? LONG LASTING??

Hai semua!! kita bertemu lagi dalam rancangan Umi kempiskan poket ..  Aigo aigooo .. tak sopan betul la umi ni hihihi ...

Hari nie umi nak cerita tentang minyak wangi .. 2 3 hari ni Umi asyik mengodek2 jenama minyak wangi di pasaran .. umi ingat nak beli ONLINE. Tapi rasanya lebih baik umi cari dekat cawangan yang boleh dipercayai.

Kat tempat umi ni .. mana der Mall. Nasib baik tak ada mall .. kalau ada .. entah apa kn jd dgn umi.

Salah satu gaya hidup menghilangkn stress di tempat krj umi ialah ... jeng2 shopping dan makan. La la la la ..

Okeh sambung ..

Rasanya .. tempat2 yang umi nak cari nanti dekat ERAMAN AIRPORT .. kalau tak jumpa yang berkenan kat hati umi nak try dekat cawangan DE' XANDRA.

Kawan umi cakap .. dekat DE' XANDRA ni boleh tahan bau dan long lastingnya .. cuma cara dia paking tak serupa dengan yang ada dipasaran ... bau-bauan nya seakan serupa.

Nak tahu apa yang diidamkan umi?

Tadaa ..

Lancome .. Hypnose
(Sumber GOOGLE)

Carolina Herrera
(Sumber GOOGLE)


Best kn kalau ada yg sudi belikan .. amboih amboihhhh .. umi. Hrmm tapi tak best juga kalau kita meminta2, kita haruslah berdiri berdikari jika mahukam sesuatu. Ecahwah ... dh jd para ibu ni .. fikiran kena matang dongggg ..

Tak sabar rasanya nak menambah koleksi baru .. mcm azam tahun baru pulak ni hihi. Tapi .. kalau tk dpt beli .. kita masukkan ke dlm wishlist.

Kalau umi jadi beli nanti ..umi akan share kn kat cini yer. Sehingga bertemu lagi kawan2 .. Tata ..Titi .. Brumm Brumm
Korang Rasa?

Selasa, 22 Disember 2015

RESIPI PUDING KAREMAL
Hi semuaaaa .. dah tdo ke? Aip ape punya soalan laa .. dh jam 12:26am tak kn tak tdo lagi kan hihi ..

Umi ni mcm tau2 je kan .. tapi rasanya ada lg yg belum tido .. contohnyaaaa .. empunya blog ni laaaaa .. 

Hari ni umi nak share 1 resipi yg mudah .. simple dan cepat. Tak sampai pun 10 min .. tak caya ..cuba laa ..
Tadaa ...


Setelah dipotong.


BAHAN2 NYA:
1 cawan air suam
1 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat
6 keping roti
4 biji telur
Asen vanila
Gula sedikit.

CARA2 NYA:
Mula2 kawan2 panaskn kuali ..pas tu letak gula dlm 6 sudu ..perangkan gula dn letak sedikit air. Nampak je gula dh perang ..larut ..cepat2 letak dlm bekas yg nk digunakan.

Pas tu .. ambik blender ..masukkan telur,carikkn roti,susu,air suam dan sedikit vanila.. blend sampai lumat.

Tadaa ..kn tak sampai 10 min. An least kawan2 buat krj sampai berangan .. 10 jam pun tak cukup .. hihi .. la la la

Okeh sambung .. iklan jap.

Eh lupa pulak .. sebelum kawan2 nk blend bahan2.. sediakn air kukusan ye. Dah ciap terus masuk utk dikukus. 

Kukus sampai 40 hingga 1 jam gitu .. agak2 dh masak kn.

Haa apa lg kawan2 .. selamat mencuba. KIPIDAP!!!!!
Korang Rasa?

Ahad, 20 Disember 2015

PEARL BEAUTY MY NEW REGIME

Hi semuaaaa ..rindunya umi nk update blog .. umi tersangat bz sampai blog kesayangan umi pun terabai ..huhu.

Banyak cerita yg umi nk kongsikan tapi .. umi mulakan cerita yg sensasi dulu .. ahakss.

Umi sejak jd ibu kpd 2 ank nie .. muka pun da tak terurus.. tompok2 hitam .. bekas parut jerawat manja .. ditambah lg dgn

Aduyai .. jadi disebabkan wajah dh tak seanggun dulu umi beralih produk loreal to pearl beauty.

Hari pertama test
Cleanser dan pelembab

5 hari kemudian 
tambah aset hihi


Ramai ckp produk ni bgs .. so far umi rasa ok .. sebab 3 minggu umi pakai. Bekas2 jerawat mulai pudar.

Umi try cleanser.. toner .. serum.. moisturizer dan cc cream. Tak alang2 beli hihi. Semangat nk memperbaiki kulit wajah dikatakan.

Hopefully semua berjalan sgn lancar .. kalau kwn2 nk try ..boleh lah pg ke kedai watson yg berdekatan..

Sehingga bertemu lg kwn2 .. tata titi ..vrommm vrommm


Korang Rasa?