Sabtu, 31 Disember 2016

HAPPY NEW YEAR 2017!!

Hai semuaaaa .. Hari ni dah  31 Disember 2016!!!

Beberapa jam lagi kita akan masuk tahun 2017... 
Cepatnya masa berlalu kan. Bermulanya detik2 permulaan di tahun baru ..

Segala kenangan manis kita simpan dan kenangan pahit kita jadikan ikhtibar untuk menjadikan kita lebih baik dari semalam ... Amin2.

Jangan pernah jemu untuk mencuba dan memperbaiki diri sendiri .. Ecehwahhh umi ni .. Mcm nk tukar profession jadi  pakar kaunseling pulak kan hihi.

Apapun .. Umi nak wish All THE BEST kepada semua kawan2 blog yg tidak jemu menjenguk blog umi ini .. 

Tata titi titu .. Happy new yearrrrr semua!!!!!


Cerita petang tadi
Wantan Sup



Korang Rasa?

Jumaat, 30 Disember 2016

RESIPI COFFEE MARBLE CAKE

Hai semuaaaa .. Harap kawan2 semua chat selalu .. Amin2. Hari ni dah hari  Jumaat hip hip hurayy. Masa untuk berehat seisi keluarga esok .. Umi tk kemana2 .. Umi dinasihatkn oleh doktor untuk banyakkn berehat .. 

Haa seperti yang dijanjikan .. Jum ikut umi zass resipi kek yang super senang.

BAHAN~BAHANNYA
1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan serikaya
1/4 cawan susu pekat
3/4 gula halus
1 cawan mentega/ butter
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil serbuk coffee
1 sudu kecil ovelat
Sedikit asen vanilla
3 biji telur

CARA MEMBUATNYA
Pukul butter/ mentega dengan gula sehingga kembang. Masukkan 1 per satu telur. Pukul sampai kembang. Selepas tu masukkan serikaya, susu, ovelet .. Pukul lagi dan last sekali masukkan tepung, baiking power dan asen vanilla.

Bahagikan kepada 2 adunan.. Putih dan hitam(masukkan serbuk coffee). Lepas tu ..Kawan2 ambik 1 senduk utk adunan putih .. Dilapis diatas adunan coffee .. Buat selang seli sampai habis.

Kukus selama sejam .. Nak bakar pun boleh.

Selamat mencuba 😘😘😘.

Coffee marble cake
Mudah 1 2 3




Korang Rasa?

Khamis, 29 Disember 2016

UMI KEMBALI 
Selamat pagi semua ..hampir 6 Bulan umi menyepi selepas blog umi diganggu oleh orang tak bertangungjawab huhu (~_~). Ditambah lagi dengan kerja di office yg sentiasa ada dateline .. tapi tak mengapa, umi memang sukakan kerja hihi.

Haaa dalam masa 6 bulan menghilang ni, banyak cerita .. resepi yang umi nak kongsikan hihi .. Dulu umi senang je nak update blog, kadang2 umi update pakai HP. Tapi sejak hp lama umi pecah ..umi ganti dengan iphone 7 .. macam susah nak upload gambar .. ker umi tak tau cara nak setting hahaha.

Kepada sesiapa yang tau kenapa gambar dari hp umi tak dapat upload ke blog .. boleh share kat umi yer .. sebab tahun depan umi bercuti selama 3 bulan hahaha .. dapat selalu update blog pakai hp... ade la tu (^_^).

Sebelum umi mengundur diri .. meh umi sharekan gambar aktiviti umi sekeluarga sabtu yang lalu (^_^).

*
*
*

Anak burung yang dijumpai di bawah pokok
Diselamatkan oleh En. Abah (^_^)


3 Hari kemudian .. jeng3 membesar bagaikan junior
Dah boleh terbang pulak tu.


Boring-Boring umi buat minum petang.
Coffee Marble Cake
Nanti share resipi a.


Makan je kerja umi ni hihi



Take care semua .. Tata Titi Tutu .. nanti umi zasss blog kawan2 yer...


Korang Rasa?