Isnin, 30 September 2013

PENCUCI MULUT SUPER CEPAT


Mat pagi Aunty2 .. Uncle2
Delysha tengah tunggu ODER ni .. Jum sarapan


Hihi .. Cepatnya masa berlalu kan .. Terasa mcm baru semalam sweet 17 .. hihi .. Gambar kat atas tu bukan PENCUCI MULUT yang super cepat tau .. ni haa yang kat bawah nie .. Kang ade yang KESALAHFAHAMAN (Ayat baru) hihi ..


Hari ni Umi nak bagi IDEA dengan kawan2 untuk buat PENCUCI MULUT yang SENANG .. RINGKAS dan CEPAT dengan hanya memakan masa sebanyak 30 minit saje .. tu pun kalau 30 minit hihi.


Tadaaa .. DADIH .. 

Dadih perisa Mangga dan Buah Peach (^_^)


1 paket dadih
1 Tin Susus Cair
Gula secukup rasa
Bekas/ Cawan CUTE (^_^)
1 Tin Buah-buahan

*
*

Mcm biasa didihkan air sebanyak 3000ml, Susu Cair 400ml, Gula 100gm .. Bila dah mendidih semuanya .. biarkan sejuk kejap and kita letakkan buah2 yang kita suke tu dalam bekas yang telah disediakan .. Dah siap DEKO2 .. Barulah masukkan adunan DADIH kat dalam bekas yang berisi buahan tu.


Umi suke didihkan semuanya .. sebab?? .. hasilnya lebih sebati daripada kita ikut arahan kat paket tu. Mcm mana? Cepat dan Mudahkan? .. Petang ni leh la kawan2 buat .. sedap dimakan sambil tgok TV hihi @#$


Sehingga bertemu lagi kawan2 ..Tata ..Titi .. Brumm Brumm
Korang Rasa?

Khamis, 26 September 2013

SIMPLE N JOY VS HAENIM


Mat petang semua!! Hari nie dah hari KHAMIS laa .. cepatnya masa berlalu .. yang paling bestnya .. ESOK hari JUMAAT .. Bile dah time2 nak BERCUTI nie ade aje laa kerja Umi nak membuat KEROSAKKAN di DAPUR haha ..


Kalau menjadi RESIPI yang Umi buat .. baru Umi POST kat sini ye .. BLOG Umi ni dah jadi macam blog MASAKKAN laa pulak ye hihi ..


Haa bercakap pasal SIMPLE N JOY dan HAENIM .. Ni sebenarnya jenama  PLAY YARD .. Play Yard ni macam tempat bermain utk budak2 yang ada pagar berkunci .. Puas tau Umi survey harga .. last2 Umi jumpe harga yang berpatutan ..


Meh kite ZASS

*
*
Jenama SIMPLE N JOY

JENAMA HAENIM


2 3 hari ni Umi tgok DELYSHA makin aktif mengensot ke sana ke mari .. mcm JO-ON pun ade .. aipss@#$%!! .. FENING jugak dibuatnya .. memandangkan KAMI berdua je kat RUMAH .. Ayahnya sampai Hujung tahun TRAVELING(Cop Duit aishhh) .. Tapi setiap hari khamis ade laa die kat umah hihi ..


Memandangkan PAYDAY sudah menjelma .. Umi fikir .. Umi kena jugak belikan PLAY YARD ni .. akhirnya Umi decide beli PLAY YARD brand SIMPLE N JOY .. Sebabnya jauh lebih murah dari HAENIM ..  Ikut BAJET dong hahaha.


Kepada IBU BAPA yang fening mencari paly yard yang berpatutan .. silalah terjah SIMPLE N JOY .. yayyy ..


Nanti kalau dah sampai baru Umi post ye ..  yayy .. Sehingga bertemu lagi kawan2 ..Tata ..Titi ..Brummm Brumm ..

Korang Rasa?

Selasa, 24 September 2013

TUTU

Mat pagi semua!!! Lama sungguh Umi menghilang diri .. ada kerja cikit 2 3 hari ni .. Macam mana kawan2 hari nie? CHAT tak? Umi sekeluarga CHAT aje dong ..


Hari nie Umi nak citer pasal TUTU .. Aippp .. bukan main KUTU ye .. TUTU ni kalau mengikut KEFAHAMAN Umi laa .. die sejenis skirt yang macam ballerina tu .. CUTE kan? Dibuat cerita kan ...


Tak silap Umi 2 3 minggu yang lalu ..Umi ternampak baby pakai TUTU .. Waa memang cute Umi tgok .. lebih2 lagi kalau baby tu dah dapat berjalan .. mesti terserlah kecomelan baby tu ..  Jadi .. Umi SURVEY2 laa  harga .. dalam Rm 50- Rm 90 .. 


Boleh tahan jugak harganya .. TAPI kalau buat SENDIRI mesti best jugak kan?Nanti Umi belajar buat dan SHARE kan kat cni .. yayyy .. Lama dah tak DIY hehe







Sehingga bertemu lagi kawan2 ..Tata ..Titi Brumm Brumm
Korang Rasa?

Jumaat, 20 September 2013

RESIPI PAPLOVA

Mat petang semua .. macam maan kawan2 hari ni? CHAT tak? Semalam Umi menghilangkan diri hihihi .. Semalam Umi ada KURSUS .. Jadi tak sempat nak Ci ci terrr kat sini (^_^). Hari nie .. seperti yang Umi janjikan .. ni dia resipi PAPLOVA ..

*
*
BAHAN-BAHANNYA

4 biji telur (Ambil putihnya saje)
Gula Kastor (Ikut citarasa .. janji bagi banyak sangat ye )
Asen Vanilla (Ikut citarasa)
1 Sudu tepung Jagung
Cuka masakan (Sedikit saje)
Whipping Cream
Buah-buahan (Ikut citarasa)
Kertas Minyak

CARA-CARANYA

kawan2 putar putih telur .. gula kastor dan asen vanilla .. sehingga putih telur tu jadi meringue .. maringue tu maksudnya .. bila kawan2 terbalikkan .. adunan yang diputar tu tak jatuh .. gitu le citerr nye ye.


Mcm nie la rupa meringue


Sambil putar memutar tu .. kalau nak menyumbangkan sebuah lagu didapur pun sempat lagi dong. Piching lagi pun tak pe .. hahaha. Lepas dah jadi meringue .. kawan2 letak la 1 sudu tepung jagung dan sedikit cuka dalam adunan tadi ye. Gaul dengan cermat (^_^).


Sebelum masukkan adunan ke dalam OVEN.. panaskan oven dengan suhu 160 celsius .. dan bila masukkan adunan dalam oven .. kawan2 turunkan sedikit suhu tu. Kalau Umi bakar sehingga 1 jam .. ikut mcm mana keadaan OVEN kawan2 ..

Sepatutnya sebelum letak adunan ..
Alas dengan kertas minyak supaya adunan senang dikeluarkan 



Haa lepas bakar .. kawan2 letak whipping cream dan buah2 mengikut kreativiti masing2 ..ecehwah (^_^).Mcm mana? senang tak? buat sendiri lebih best sebab dapat makan banyak2 .. yayyyy ...

Kawan2 boleh guna Whipping cream yang sudah siap dibuat

Sedia untuk dimakan ..yay


Sehingga bertemu lagi kawan2 .. Selamat hari jumaat semua .. chak!!


Korang Rasa?

Rabu, 18 September 2013

AKTIVITI CUTI KU


Mat pagi semua ..  Harap kawan2 semua CIHAT dan CERIA selalu .. Umi pulak CHAT aje dong .. Hari nie GENAP lah 8 BULAN usia budak KECIK kat umah umi tu .. kejapnya masa berlalu kan .. terasa diri nie semakin MUDA .. Aippp .. terbalik pulak .. haha.


Cuti-cuti MALAYSIA Umi minggu lepas tak ke mana2 .. berkurung je kat umah .. mana tau kan leh PUTIH tetibe haha. Start daaa AURA merepek mama DELYSHA nie ..


Oleh kerana time cuti ni tadi FAMILY Umi datang .. jadi aktiviti masak memasak la kerja nya .. Masak tu memang selalu .. tapi dengan kehadiran AHLI yang RAMAI .. Jadi keseronokkan membuat kekacauan di DAPUR sangat mengkagumkan .. hahaha .. 


Jom ikut Umi zass 
MENU HARI SABTU .. MAKAN tanpa HENTI .. @#$% hihi

*
*
 Sarapan Pagi .. (^_^)

Menu Tengahari ..
Buah JERING tu bukan Umi makan tau ..larikk

Pencuci Mulut .. Paplova dan Dadih . 
Gambar Dadih tak lupa nak snap .. 
sebab dh masuk dalam perut hihi


Hari keesokkannya .. tak sempat ambik gambar sebab .. memory HP dah FULL .. Nak transfer gambar .. secara AUTOMATIK jari jemari Umi rasa krem pulak haha ..ade je alasan kan ..


Dalam EPISOD akan datang .. ecehwah ... Umi tunjuk resipi PAPLOVA ye .. senang je .. buat sambil tgok SINETRON pun bisaaa dong ..


Sehingga bertemu lagi kawan2 .. Tata ..Titi .. Brumm Brumm ..
Korang Rasa?

Selasa, 17 September 2013

SWING DAN SLING UNTUK ANAK

Mat pagi semua .. Lama kan kita tak bersua .. Ecehwah .. Macam mana sambutan hari MALAYSIA semalam?Mesti banyak aktiviti kan? Mesti bestt (^_^) ..


Hari nie Umi nak bercerita pasal SWING dan SLING .. Mesti kawan-kawan BLURR dengan apa yang nak umi sampaikan kan? Jom ikut Umi zass

*
*
*


Tapi ..yang ni yang Umi suke .. 
Nampak lebih TAHAN (^_^) and CUTE ..


Haaaaa benda ni la Umi maksudkan .. Umi memasang angan2 nak belikan 1 untuk DELYSHA .. Tapi umi tak tau bilalah IMPIAN Umi nie dapat di REALISASIKAN .. Ayattt .. skema sungguh haha ...


Hrmm tapi .. Umi rasa ..Tunggulah bila DELYSHA dapat BERJALAN dulu .. nanti karang ... tak pasal2 MAK PAK die yang MERASMI dulu .. ye dak?@#$ Hihi ..


Nanti kalau Umi dah jadi BELI .. Akan Umi post kat cni ye .. Sehingga bertemu lagi kawan2 ..Tata .. Titi .. Prutttttttt Pruttttttt .. jangan mare .. Larikkkk

Korang Rasa?

Jumaat, 13 September 2013

PENGHUJUNG HARI

Mat pagi semua!! macam mana hari ni? CHAT tak semua? Hihi selalu tanya soalan yang sama .. Mcm DOKTOR pulak. Yayyyyyyy .. hari ni hari JUMAAT .. SERONOKNYAAAAA!! Ye kan ..esok kan tak kerja .. tambah seronok lagi .. FAMILY Umi nak datang kat umah ..


Sejak ada CUCU nie .. Family Umi selalu jenguk Umi sekeluarga .. TERBALIK pulak kan ..sepatutnya kami yang menjenguk ORANG TUA .. Bapa umi tak bagi bawak anak kecik jalan JAUH .. Perjalanan balik KAMPUNG memakan masa 5 jam gitu .. Sayang CUCU dikatakan (^_^) ..toink3


Yang peliknya .. kalau diorang jalan JAUH kat sini boleh pulak hihi ..  Begitulah PENANGAN orang dapat CUCU pertama hihi.


Jom ikut Umi zass

*
*
Gambar time makan ramai2
2 Minggu yang lalu 

Gambar di KFC

Delysha dan Usu Dedek



Rasanya .. MENU apa yang nak dibuat berhujung minggu ni ye .. Yang pastinya Umi nak buat PAPLOVA .. Yippieee .. agaknya sape la yang nak makan tu ye .. Umi ke atau TETAMU hihi .. larikkk ..

Sehingga bertemu lagi kawan2 ..Tata ..Titi .. Brumm Brumm ..
Korang Rasa?

Khamis, 12 September 2013

BILA DELYSHA DAPAT IPAD

Mat pagi semuaa .. Apa khabar kawan2 hari ni? Harap kawan2 semua CHAT dan CERIA selalu .. CHAK!! 


Hari ni Umi nak berkongsi tentang IPAD .. Zaman sekarang ni .. banyak kita dapat lihat budak2 kecik dah diberi IPAD .. Zaman kite kecik2 dulu HP pun dapat time masuk U atau dah kerja kan3? hihi .. DELYSHA? Pun tak kurang juga HEBATNYA .. Kecik2 dah pandai main TAB.. HP Mama n Ayahnya ..


Sehinggalah Umi terjumpa nie .. Jeng3 ..

*
*
*
Tadaa ..

Sayangnya bukan simbol HP APPLE real 
APPLE real kan kena gigit kan? haha

Atok DELYSHA pun tertipu dengan IPAD ni haha


Lucu juga tgok IPAD ni .. Umi beli kat FB .. Wanada Kidswear .. kawan2 boleh la try GODEK2 barang kat sana ye kalau berminat .. Umi memang suke beli barang ONLINE hihi (^_^).


Mula2 DELYSHA memang EXCITED main IPAD ni .. bukan setakat MAIN .. DILAMBUNG .. DIBALING .. dan paling best sekali .. dibuatnya jadi DRUMM ..  Last2 TAB Mama die jugak yang dia REBUTKAN haha.

Budak2 zaman sekarang tahu HP real n tipu haha ..


Seronok juga ada IPAD ni .. mcm2 FUNCTION die .. Ada ABCD .. 123 .. Music .. belajar mengeja .. Insyaallah bila DELYSHA dah besar nanti baru belikan IPAD real punya .. sekarang ni tak dapat bagi dulu .. kang PARKINSON Umi karang tengok IPAD HANCUSSSSS ..


Sempat gi buat DUCKFACE yer


Kawan2 macam mana pulak? Sehingga bertemu lagi kawan2 ..Tata ..Titi .. Brummmm Brummmm
Korang Rasa?

Rabu, 11 September 2013

WORDLESS WEDNESDAY


Mat pagi semua ... Jom Ikut Umi zass ...

*
*




 Yang pastinya ..Umi paling suka yang ni hihi ..yayyy

Biar GAMBAR mengungka maksud yang tersirat ..sehingga bertemu lagi kawan2 ..Tata ..Titi ..Brummmmmmmm Brummmmmmm
Korang Rasa?

Selasa, 10 September 2013

TIRAMISU IN DA HOUSE

Mat pagi semua .. Harap kawan2 semua CHAT dan CERIA selalu .. Umi dan sekeluarga CHAT je.. Pagi ni Umi nak berkongsi dengan kawan2 tentang resipi yang cukup SONANG sekali .. BIKIN kuih sambil nonton TV juga bisa donggg ..

Jom ikut Umi zass

*

BAHAN-BAHANNYA 

BAHAN A
250 ML Whipping Cream
250 Gram Philadelphia Cream Cheese
Gula kastor(Ikut citarasa)
Asen Vanila

BAHAN B
Kek Span (Perisa Ikut Citarasa)
Sebuk Koko Van Houten 
Nescafe

CARA-CARANYA


Pertama sekali tuan-tuan dan puan-puan .. kite masukkan gula kastor .. cream cheese dan sedikit asen vanila dan kita putarrrrrr .. jgn putar mcm RODA IMPIAN sudah la ye .. putar dengan mengunakan mesin pemutar kuih ye atau secara MANUAL(Tangan) hihi ...


Pas tu dah nampak sebati cikit baru masukan whipping cream .. nak putar bahan semua sekali boleh jugak .. tapi gerenti TERPERCIK bahan yang nak diputar tu nanti ..


Step seterusnya ialah masukkan kek span yang telah dicecah dengan NESCAFE(Tanpa gula) ke dalam bekas yang kawan2 nak .. pas tu masukkan sedikit bahan A yang telah diputar.


Last sekali .. taburkan sedikit serbuk koko keatas bahan yang diputar tadi (Dalam bekas). Ulangi langkah diatas sampai bekas penuh (^_^)

Ni gambar FIRST Tiramisu umi buat ..
Time tu guna serbuk Hot Choc je sebab tak jumpa serbuk Van Houten hihi



Haa macam mana? senangkan? lepas ni boleh la buat sendiri kat rumah .. nak buat berniaga pun boleh hihi ..larikkkkk!!!!!


Korang Rasa?

Isnin, 9 September 2013

UMI KEMBALI

Smiley FacesMat petang semua!!! Alhamdulilah setelah berkurun Umi BERTAPA .. Akhirnya Umi KEMBALI berblogging jugak hihi. Umi tak berblog sebab .. Ada MASALAH cikit dengan BLOG Umi .. Tak sekarang tidak lagi ..yeayy ..

Kawan-kawan semua apa khabar? CHAT tak? Harap kawan-kawan semua dalam keadaan baik2 selalu (^_^). 

Ummm .. dah dekat 6 bulan lebih kan Umi tak AKTIF .. Nak BERMULA dari mane yer? Hrmmm .. Apa kata Umi tunjukkan sedikit GAMBAR-GAMBAR sebagai RUMUSAN sepanjang 6 bulan Umi menghilang .. Apa macam?

Jom Ikut Umi zass

*
*
Gambar nie diambil ketika Delysha berumur 3 bulan hihi

Gambar studio .. 4 bulan ..

Family Photo (^_^)

Delysha .. 5 bulan

Delysha .. 6 bulan ..

Delysha .. 7 bulan ..
Time nie sambut Hari Raya Aidilfitri hek2 ..




Sekarang ni .. Delysha dah pandai merangkak .. Yang peliknya stail Delysha merangkak kaki disilangkan .. PELIK tak? Haha .. Unik ni ..

Banyak cerita nak di sharekan .. Nanti Umi citer STEP BY STEP ye ..karang jadi Karangan pulak blog Umi ni. Tak pasal2 korang jadi cikgu kan kan haha ..

Sehingga bertemu lagi kawan-kawan ..Tata ..Titi ..Brumm Brumm ..

Korang Rasa?