Ahad, 31 Januari 2016

RESIPI BUAH KEPAYANG
Hi semuaaaa ... waaaa lamanya umi tak update blog .. bz je memanjang .. hari ni baru de masa hihi ..

Hari ni umi ot.. jd rehat 5 min untuk update blog .. hip hip hurayyyyy!!!

Kawan2 tau tak buah kepayang? Haaa .. ala lagu mabuk kepayang tu. Actually,buah ni kalau tk direndam ..diprocess dgn baik .. barulah mabuk kepayang hihi.


Inilah buah kepayang


Umi selalu tgok org jual buah nie .. 1 hari tu .. kakak pt masak kt pantry .. jadi kakak tu jemput umi rasa ..

Lepas tu .. pop! Wauuuu sedap juga buah ni .. lepas tu .. umi ronde2 pasar tamu .. tak jumpa .. huhu

Haaaa ..nk dibuat cerita .. akhirnyaaaa. Umi jumpa jugak buah ni dijual.

Tadaa .. panjang betol cerita .. ni resipinya.


BAHAN2NYA
2 Gengam buah kepayang dihiris2
2 ulas bawang putih dan merah
Ikan bilis secukup rasa
Cili secukup rasa
Garam secukup rasa

Mula2 kawan2 tumbuk ikan bilis dan bawang ..pas tu tumis .. masukkan buah kepayang. Dah nampak empuk .. kwn2 boleh la letak sayur mcm kecur manis .. sayur kacang atau sayur2 daun yg kawan2 suka.

Mcm umi ..umi suke mkn sayur daun ala2 tauge ... tpi nama sebenarnya Tou Miaw.

Tadaaa


Haa mcm mana? Selamat mencuba semua (^_^)





Korang Rasa?

Ahad, 24 Januari 2016

BIRTHDAY DELYSHA 

Hai semuaaa .. hari ni umi nak menjamu kawan2 tentang kek .. jom ikut umi zass

*
*
Kek Delysha (^_^)

Tak ada topi poly

Fenomena ROBOCAR POLY dikalangan kanak2 .. anak umi pun tak kurang ketinggalan .. siap request nak kek ROBOCAR POLY

Tak pe asalkan dia bahagia .. dulu  anak umi nak kek COC .. fenomena COC dikatakan ... lepas ni dia nk kek apa pulak ye ..  

Moga DELYSHA akan menjadi anak yg soleh .. pintar .. peyayang dan berbakti pada agama .. negara dan bangsa .. amin.

Sehingga bertemu lg kawan2 .. tata ..titi .. nyum nyummm (makan kek)
Korang Rasa?

Sabtu, 23 Januari 2016

SENAMROBIK
Hai semuaaa .. rindu umi tak? Hihi .. amboihh statement tu kan..Umi sejak dua menjak ni bz memanjang .. tu laa jarang update blog hihi.

Haa bercakap pasal senamrobik .. jeng2 ..akhirnya berjalan juga program umi. Umi semalam rasa sedih sebab .. pagi tu cuaca mendung dn hujan .. 

Tapi time waktu petang ...alhamdulillah .. Allah swt memberi cahaya kpd program umi .. jum ikut umi zass

*
*
Tunjuk cikit je
Umi nk bersenam hihi

Tengok senyuman tu

Saguhati dari unit
Umi (^_^)


Nanti kita sembang2 lagi ye .. dh tiba masa utk bt breakfast... yeay yeay.

Take care semua .. chak!




Korang Rasa?

Jumaat, 15 Januari 2016

WORDLESS FRIDAY VS FREE TEMPLATE

Hi semuaaaa ... cube tgok tajuk umi kat atas tu .. haaaa .. pernah dengar tak wordless friday? Hihi .. mesti pernah dengar kn? Dekat mane yer? Tentulah kat blog umi ... memandai je budak seekor ni kan (^_^).

Selalunya wordless Wednesday .. ubah selera pulak hari ni (^_^) .. 

Jom ikut umi zaas ..

Sebenarnya umi nak sharekan dengan kawan2 kat mana nak cari template free (^_^).


(HASIL DOWNLOAD)

Kawan2 bolehlah layari http://vintageprintables.blogspot.my.  Zaman sekarang ni kita cuma perlu click2 dan rajin mencari baru dapat template free .. haa dah ada template free ni macam2 yang dapat DIY kita buat .. Kita boleh buat sebagai kad jemputan .. aturcara dan sebagainya .Nak lebih jimat masa dan duit. Tak perlu kita mengupah orang ..

Tapi kalau nak lebih cantik lagi barulah kita upah yang PRO k (^_^).

Selamat mencuba kawan2.

Korang Rasa?

Khamis, 14 Januari 2016

WISHLIST ZALORA
Hai semuaaa .. lamanya umi tak ke sini .. rasa mcm bertahun kan hihi.

Harap kwn2 blog umi semuanya chat2 belaka .. amin. Umi chat aje ..

Haaa bercerita tentang zalora ..ingat tak tentang wishlist umi? Taaaadaaaa ..dah pun umi beli .. tapi umi hantar balik dan refund.

Dapat minggu lepas

Ingatkan slig bag


Alhamdulillah ..bgs nya service zalora ni .. cepat je umi dpt refund ..

Kreadit yg refund tu .. umi bli kasut sukan dan baju .. sebab ada program senaman .. sebab tu umi bz cikit .. bz atur program ..

Haaa cerita kawan2 hari ape pulak .. harap semuanya cerah dan indah belaka .. amin2 ..

Sehingga bertemu lagi kawan2 .. tata titi .. brummmm brumm
Korang Rasa?

Selasa, 12 Januari 2016

RESIPI PANCAKE
Hi semuaaa .. lamakan umi menghilangkan diri .. umi punye line internet slow sangat .. sebabbbb .. hihi nk hbs da koata internet (^_^).

Ni pun umi update kt opis hihi .. haa tanpa membuang masa jum ikut umi zassss..

BaHAN2NYA
2 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 1/2 susu cair
4 sudu minyak
1 sudu bikabonat
1 sudu baiking powder

Tadaa


CARA2NYS
Mula2 kawan2 pukul telur sampai kembang .. lepas tu letak kesemua bahan2 di atas.

Pas tu kawan2 panaskn kuali dh senduk 1 adunan dan goreng dlm 5 min ..

Senang .. ringkas dan cepat serta mengeyangkan (^_^).

Selamat mencuba (^_^)
Korang Rasa?

Jumaat, 8 Januari 2016

CHOCOLATE LAVA CAKE
Hi semuaaa .. harap kwn2 semua chat selalu ..umi chat aje .. selepas melalui hari yg mendung semalam .. kini hari ni cerah semula (^_^).

Terima kasih kpd kawan2 blog UHCI MARU KAY dan DIARY ABOUT LIFE yang sudi datang menenangkan fikiran umi. Thank you tau .. (^_^).

Haaa .. hari ni umi nk berkongsi 1 lg resipi yg mudah .. tanpa membuang masa ..meh ikut umi zass ..

Umi guna cawan 
minum coffee

Bila di terbalik kan


BAHAN2NYA
150gm dark chocolate
3 biji telur
80gm salted butter
1 sudu tepung
1 sudu koko
2 sudu gula kastor
Sedikit asen vanila

CARA2NYA
Mula2 kwn panaskan oven suhu 180 darjah celcius. Masakkan air dan bt teknik double boil utk cairkn coklat.

Cairkn coklat dan butter .. ketepikan ..bg sejuk dulu. Pukul telur dgn gula sampai kembang. Masukkn sedikit demi sedikit coklat ..pas tu masukkan tepung,koko dan asen vanila.

Bila dah ciap .. masukkan adunan 3/4 dlm cawan dan bakar 13 min.

Senang .. cepat dan mudah .. selamat mencuba kawan2 (^_^).
Korang Rasa?

Khamis, 7 Januari 2016

INSAN TAK BERTANGUNGJAWAB.

Kepada insan yang telah menyerang blog umi .. Saya harap, encik/puan/cik tolong hentikan perbuatan anda.

Ini blog hasil penulisan saya selama 4 tahun, saya harap anda tidak merampas penulisan saya selama ini.

Memang anda rasa ini semua satu hiburan, akan tetapi fikirlah perbuatan anda ini sangat melampau. Renungkan lah .. hari ini anda buat begini kepada saya .. esok lusa .. hari anda pulak. Di dunia akhirat kelak .. anda jawaplah sendiri.

Sekian, terima kasih. Selamat berbahgia.


Korang Rasa?

Rabu, 6 Januari 2016

FREE VOUCHER ZALORA

Hi semuaaa .. haaaa ..ni hand habaq ni .. sape nak voucher ZALORA free dari umi? .. bolehlah ambik kat sini (^_^)

Ecehwah .. mcm pekerja ZALORA pulak umi.

Umi hari tu ada minta voucher ZALORA  .. umi dapat 2 jadi umi bagi kat kawan 1 dan umi letak kat cini (^_^)

Tadaa ..

Kepada kawan2 yang dah ambik kod voucher .. bolehlah bagi komen kat sini ye .. hari ni hari last untuk guna tau .. cepat2 sebelum terlambat kawan2.

Selamat bershopping di ZALORA (^_^).
Korang Rasa?

Isnin, 4 Januari 2016

WISHLIST ZALORA
Hi semuaaa .. tgah bt ape tu? Haaa umi nampak tau. Korek idong yerrr ... lari jp .. takut kena baling kasut hihi.

Laaa .. jgn laa mrh .. why so serius? Alamak keluar dh sekmen merapu.com umi.

Okeh sambung .. hari ni umi nk cerita tentang wishlist. Umi yakin kwn2 diluar sana pasti ada hasrat masing2 ..

Hasrat ni ada mcm2 jenis .. wishlist kpd sesuatu benda .. impian dan seterusnya .. la la litamplong ..(~_^).

Bagi umi pulak .. wishlist umi ni mcm tk pernah habis .. maybe sehingga umi RIP kot,katanya .. 

Haaa nk tau maksud tu .. Rest i _ p _ _ _ _ .. haa tu singkatan kwn2 umi suke guna hihi.

Haaa ...tapi letak je dlm wishlist. Ditunaikn nanti tak tau laa hihi. Dh ada 2 ank ni .. tumpuan mst lbh ke ank .. 

Hihi ..
zaman sekarang ni.
senang je nk update blog. 
Screenshot je pkai hp hihi

Dulu dan sekarang tak sama .. yg sama nya adalah dr dulu sentiasa gembira. Hargailah apa yg kita ada sebelum kita kehilangan nya ..insyallah .. amin.

Renung-renungkan dan selamat beramal .. (kejap jd shopaholic .. kejap hj chef .. ni dh nk jd ustazah .. mcm2 umi ni kan hihi.


Korang Rasa?