Selasa, 6 Disember 2011

TIP PENJAGAAN KUCING

Mat pagi semua ..http://www.emocutez.com bermulanya EPISOD kerja .. bukan Episod Cinta yer .. Hrmm .. kalau hari tu aku cerita tentang PENYAKIT LEPTO .. Hari ni aku nak citer pasal Tip penjagaan MIAWWWW .. Yang diminta  oleh  CIK ABANG GILAMODIFIED kita ..yeayyyyyyyyyyyyy ..


Hrmmm walaupun abang khairul kite ni COOLhttp://www.emocutez.com .. MACHO .. Semangat Deco kereta .. Tapi ingin berjinak2 dalam DUNIA PENJAGAAN MIAW .. Best2 .. Chayo2!!! Hrmm tanpa membuang masa .. ni TIP ringkas dari umi ..

*
*

MAKANAN http://www.emocutez.com

Hrmm makanan ni membekalkan NUTRISI dalam badan .. bukan je kite yang perlukan .. TAPI kucing pun perlukan. Tak kira kucing LOCAL atau tidak, MAKANAN itu penting. Bila kita memilih makanan untuk SI COMEL, Tengok kandungan dan jenis nya yang terbaik dari LADANG. 

Kalau kucing LOCAL .. Bulu tak panjang, tapi tapi tak salah kita bagi makanan yang baik untuk bulunya seperti WHISKAS, FRISKIES, ROYAL CANIN .. Kalau aku, aku bagi ROYAL CANIN .. Sebab untuk bulunya.

Nyam yammm .. aroma sungguh mengoda ..


Bukan PALET je yang penting .. kita jugak perlu memberi Si Comel kita makanan basah .. Kalau boleh 2 Kali dalam seminggu .. Kalau nak bagi lebih kerap pun boleh juga .. Kalau nak buat sendri pun boleh juga . Tapi REBUS je tau ..jangan nak tambah PERASA pulak hihi. Tu MENYELAM sambil minum AIR.


VITAMIN http://www.emocutez.com

Vitamin ni adalah penting sebagai MAKANAN TAMBAHAN .. bagi mengekalkan kesihatan mereka. Kucing yang diberi ZAT TAMBAHAN lebih CHAT, GEBU dan AKTIF. Mcm kucing umi kat umah tu .. Pantang Goyang BOTOL Vitamin .. Semua serang!!. Mcm ketagih pun ade gak diorang ni Hihi.


Vitamin ni bagus .. selain bagi Si Comel CHAT .. Ianya digunakan sebagai mengatasi masalah hilang selera makan  dan Bulu Gugur ..


Vitamin ni bau COKLAT .. Kecuali Yis tu la hihi


GROOMING http://www.emocutez.com

Sekali sekala tak salah kalau kita bagi Si Comel kita bersih .. wangi .. Kalau diorang ni sentiasa bersih .. segala penyakit macam KUTU, FUNGUS atau KURAP tak berani nak dekat. Seeloknya seminggu sekali mandikan Si Comel. 

Mandikan Si Comel gunakan SHAMPOO yang bersesuaian .. Jangan gunakan SHAMPOO kita sebab shampoo kita tak sesuai untuk mereka. Seeloknya guna shampoo KUTU. Mandikan Si Comel  sebenarnya ada cara .. Jom ikut aku Zass

  1. Mcm biasa .. Basahkan BULU Si Comel dengan air.
  2. Sambil Shampoo kan Si Comel .. Gunakan Sikat. Supaya Shampoo tu terkena pada kulit. TEKNIK yang baik untuk ELAKKAN kutu.
  3. Biarkan untuk seketika. Lebih baik letakkan Si Comel dalam sangkar .. Elakkan diorang lari.
  4. Setelah beberapa minit (Bio bunuh kuman sekejap) BILAS sampai BERSIH.
Lepas tu .. keringkan bulu Si Comel dan sikat .. supaya BULU Si Comel tak berserabut. Nak lebih wangi, Spraykan DOEDORANT khas KUCING. Jangan lupa lepas mandikan Si Comel potong KUKU sebagai pelengkap kebersihan Si Comel.


 Shampoo wangi dan Shampoo Kutu

Barang2 Grooming ..


TANDAS http://www.emocutez.com

Sesetengah orang tak mau kucing kesayangan meraka MERAYAU kat luar .. lebih2 lagi kucing IMPORT. Jadi Tandas ni penting untuk mereka .. bagi mengelakkan mereka membuang merata2 .. Terdapat PASIR KHAS untuk mereka yang boleh kita dapatkan Di PET SHOP.


Nak yang WANGI? .. Nak yang WARNA WARNI pun boleh. Macam2 jenis ikut kesesuaian korang. Kalau Kucing masih kecil .. bagus gunakan PASIR KRISTAL .. Yang dewasa bagus guna CLAY. Dan jangan lupa beli SKOP dan TEMPATNYA .. Tandas terbuka ada .. Tertutup pun ada hihi.


Diingatkan disini .. TANDAS diletakkan jauh dari TEMPAT MAKANAN .. Takut selera makan Si Comel akan terganggu .. Ecehwah.


Clay ni murah, bau LEMON .. beli 4 percuma 1 .. Best2 ..


YUMIKO malu tunjuk MUKA .. 
Ni baru dikatakan Malu-malu Kucing ..



TEMPAT TIDO DAN PERMAINAN http://www.emocutez.com

Tempat  diperlukan untuk Si Comel tido .. jika kita sediakan tempat tido untuk Si Comel .. dengan itu Si Comel tidak akan tido MERATA disegenap SOFA .. KERUSI .. Atas MEJA .. TANDAS .. dan sebagainya .. Memudahkan kita MENCARI mereka.


Permainan perlu disediakan agar Si Comel kita AKTIF bergerak .. Lagipun kita tidak mempunyai 24 jam untuk bermain dengan Si Comel. Dengan adanya PERMAINAN, Si Comel tidak akan merasa Stress .. Boring .. Malas dan OBES.


Kalau letak tempat tido tu .. Pastikan TANDAS Si Comel berdekatan .. memudahkan mereka untuk membuang sisa KUMBAHAN hihi.


Psttt lupa nak snap gambar MAINAN.



VAKSIN http://www.emocutez.com

Haaa vaksin ni penting untuk kucing bagi mengekalakan tahap KESIHATAN Si Comel. Kucing mudah mendapat penyakit seperti CACING .. FUNGUS, KURAP, CIRIT .. Masalah seperti JANTUNG .. dan KANSER pun ade gak. Bukan MANUSIA je tau ..Oleh tu, baik kiranya kita rujuk yang PAKAR.


Hal ini penting .. kita mana tau kucing de sakit .. kalau kucing bebas PENYAKIT .. Kita pun bebas dari PENYAKIT kucing hihi. Macam yang aku cakap semalam tu .. Mcm tu jugak haiwan peliharaan yang lain .. perlu dibuat MEDICAL CHECK UP .. Demi kesejahteraan kita bersama ..yeahhh

*
*

Begitulah serba ringkas http://www.emocutez.com TIP penjagaan MIAWWWWWWWW .. Yang penting aje aku pi tau .. kalau nak yang lebih DETAIL .. Kang ade pulak bunyi DENGKUR .. Kalau bunyi KENTOT tak pe la jugak huah3. Kalau nak tambah PERHIASAN untuk Si Comel .. Juga digalakkan .. Letak REBEN ke? Loceng? BAJU? Bertambah COMEL diorang nanti.


YUMIKO si GENDUT .. Guling2 di KATIL


Sehingga bertemu lagi kawan2http://www.emocutez.com .. Tata .. Titi .. Brumm Brumm













Korang Rasa?

22 comments:

Honey Sakura @ eiMyLiciOus berkata... Reply To This Comment

gendutnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrr
i loveeee cattt

but umi....eimy takley bela kucing skang nie sbb ada 20 ekor hamster kat rumah eimy...kang tak pepasal kena ngap...ekekekekeek

khairul berkata... Reply To This Comment

wa bukan senag ni kan Umi..nk jaga keta pon tak terok mcm ni ..anak abg ni gadoh sangat nk bela kucing..thanks Umi pasl bagi tips yg berguna ni..hujung minggu ni baru abg nk p amik kucin kt rumah mak...papahal nanti abg tya Umi ok

Kazman & Sue berkata... Reply To This Comment

ini lah info paling best dan lengkap yg pernah di baca... heee3x... walaupun ni baru first time baca kot... syabas umi kerana bagi info yg berguna kepada kami... kalau dah selalu rasanya tak de la jadi susah kan umiii...

* sorry lama tenggelam sebab sibuk sikit.... heee3x...

hira berkata... Reply To This Comment

comelnya. kucing saya biasa-biasa je haaa..

AmirFX berkata... Reply To This Comment

Nice info.. Thanks 4 sharing... Nanti kalau ada bela kucing sini lah tempat untuk refer.. hihi...

My Life's Journey berkata... Reply To This Comment

Honey: Honeyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy lama dah tak tanya khabar honey hihi


Biar betul honey de 20 ekor ..ni dah jadi penternak yang berjaya nih hihi

My Life's Journey berkata... Reply To This Comment

Bang khairul: Hihi tak pe bang, tak susah sebenarnya ..janji kene rajin buang taik die supaya umah tak bau hihi


wahhhhhhhhhhhh mesti comel, nanti post entri tau

My Life's Journey berkata... Reply To This Comment

Bang kaz&sis sue: Hahaha ye la kan, selalunya umi ni melalut tak tentu hala hahaha ..ni baru nak matang cikit ..


ikut permintaan ..kalau ada permintaan barulah entri serius :)


sama2 bang kaz :)

My Life's Journey berkata... Reply To This Comment

Hira: Tak pe hira, kalu kucing biasa ..pun leh gendut mcm ni ..


Amir: Hihi boleh ..apa salah nya amir ..kita saling memberi info :)

Honey Sakura @ eiMyLiciOus berkata... Reply To This Comment

iyerrr umi...asalnya bape heko jekkk....induknyer 2 ekor jek...tp yg satu induk nie la kerap beranak..jenis WW nie..

kalo jenis syrian tu tak beranak sbb tak beli sepasang beli jantan jek...hat jenis rovoski tu anak2 mati jekk so duduk laaa induk tu jek...huhuhuhuhu

la nie nk khwn nyer pasal n takmo bg beranak pinak lagi...terpaksa asingkan jantan n tino. suker tgk gelagat dorang...tambah kalo tido perghhh tergolek mcm kambing panggang...akakakakaka

My Life's Journey berkata... Reply To This Comment

Honey : Hahahaha cutenya cucu cicit honey ni ..wahhhhhhhhhhhh tahan honey jaga diorang ni .part dioranag main umi suke tau.


Umi punya hamster cepat mati ..umi tak pandai jaga tu huhu .. umi imagine mcm mana hamster honey tido ye ..cute!!!


umi suke part diorang makan kuaci hahahahahaha ..geli hati tengok :)

dhiera berkata... Reply To This Comment

vitamin tu macam krim ke umi~

My Life's Journey berkata... Reply To This Comment

Dhiera: Yang nutripet tu mcm krim ..warna cklat ..yang dlm botol tu tablet ..umi bagi kucing umi ..diorang main gigit and makan ..


momoru je main suap ..sebab die kalau makan nak kene suap ..tak pandai makan sendiri

dhiera berkata... Reply To This Comment

yKE? thanx umi~

hanabunga berkata... Reply To This Comment

umi mesti byk berhabis utk kucing2 umi kan :)

My Life's Journey berkata... Reply To This Comment

Dhiera: Hihi sama2 dhiera hihi ..

Hana: Hihi aaa hana..sekarang ni diorang makin besar .. tgah fikir mcm mana nak maintain perbelanjaan hihi .. diorang ni ada rezeki masing2 .. tu umi masih senang lagi duduk :)

DOMU-KON berkata... Reply To This Comment

bila ummi bercerita sal kucing..misz Domu mampu diam cuz tak suka kucing..huhu..agak kejam pd kucing

My Life's Journey berkata... Reply To This Comment

Misz Domu: Hihi tak pe misz .. minat setiap insan didunia tak same ..tak de la mizs kejam ..kalau mizs domu dera tu barulah kejam :(

Redbloodsnow berkata... Reply To This Comment

wahh....nang pencinta nyau ktk ow. sama kdk kmk. hi five juh! :D

My Life's Journey berkata... Reply To This Comment

Zie: Yeayyyyyyyyyyyyyyyyyyyy kita pencinta miaw owh ..best2

eva berkata... Reply To This Comment

kmk SUKAAAAAAAAAAA entri tok sayang.. ehehheh.. sangat2 membantu.. ehhehe thx for sharing dear ;)

My Life's Journey berkata... Reply To This Comment

Eva: Hihi sama2 dear ..umahhhhh kita para pencinta binatang .. lalalalala