Khamis, 24 Oktober 2013

AGAR-AGAR BERWARNA


Mat pagi semua!! Mcm mana hari nie? CHAT tak kawan2 ..Harap kawan2 CERAH dan CERIA seperti FAIR & LOVELY ..  Bunyi mcm nak buat IKLAN je kan hihi.


Hari nie .. Umi nak SHARE dengan kawan2 cara buat AGAR-AGAR berwarna .. Umi sebenarnya tak tau nama sebenarnya AGAR2 ni .. mcm PUDING pun ade gak hihi .. AGAR2 ni merupakan PENCUCI MULUT yang digemari oleh Umi sekerluarga ..


Agar-agar yang dibuat time 
AQIQAH anak buah Umi .. Muhammad (^_^)



Jom ikut Umi zass

*
*

BAHAN-BAHANNYA

2 Bungkus Agar2 (25 gram)
Air 2 kali ganda dari Agar2
3 Biji Kuning Telur
1 Tin Susu Cair
3 Sudu Tepung Custard (Cairkan dgn air)
Asen Vanila
Gula secukup rasa


CARA MEMBUATNYA

Mula2 kawan2 rebus agar2 sehingga agar2 tu cair dan mendidih .. Masukkan GULA secukup rasa. Kemudian ambik SEDIKIT agar2 yang dah cair tu untuk diwarnakan .. bahagikan 3 warna .. Merah .. Kuning .. Hijau .. Lepas tu kawan2 bagi die sejuk ..barulah dipotong DADU.

Cute jugak agar2 di potong DADU ni hihi

3 Warna (^_^)


Agar yang masih dalam periuk tu tadi .. kawan2 masukkan susu cair ye(tinggalkan sedikit untuk pukul bersama kuning telur) .. Apabila dah mendidih .. kawan2 tapiskan adunan tersebut dan didihkan semula.


Kuning telur dipukul bersama susu cair secara MANJE ar(Jgn pukul kembang tau) .. lepas tu kawan2 masukkan ke dalam agar2 yang didihkan tu tadi .. Selepas tu .. kawan2 masukkan tepung custard yang dah dicairkan ..


Tutup api dan biarkan agar2 tu tadi sejuk .. bila dah sejuk sedikit ..kawan2 masukkan agar2 yang dipotong DADU dan dimasukkan ke dalam BEKAS yang kawan2 dah sediakan.





Senangkan? SELAMAT MENCUBA .. Ecehwah .. (^_^). 

Korang Rasa?

10 comments:

Cik Itah@RRP berkata... Reply To This Comment

mesti sedap ni..nak try la nanti

Puteri Kayangan?@#$%???? berkata... Reply To This Comment

@Cik Itah@RRPChayok2!! dear ..chak!

♥ ROS ♥ berkata... Reply To This Comment

Sedap kan.., mak sdara ros wat menega benda ni... Tp ros malas la.. Cerewet gak kan..hahhaha

Mizz Aiza (Dunia Kecil) berkata... Reply To This Comment

sedap tu.. boleh cuba buat nanti..

Kakzakie berkata... Reply To This Comment

Hanya yg rajin dan gigih baru dapat yg cantik macam ini. Kakak tengok pun suka sebab cantik:)

Zuraidah Butang berkata... Reply To This Comment

wah2..nampak menyelerakan.heheh

Lieya Von Jay berkata... Reply To This Comment

sedap nya umi,, makan2 time2 panas memang best :)

sobri yaacob berkata... Reply To This Comment

owh nampak sangat sedap.. dah la warna warni agar2 tu.. dtg mlawat sini :)

Domu-kon berkata... Reply To This Comment

Hi dear..!!! chakk...

lama xjenguk sini.. misz domu..suka sangat agar2..tak kira perasa apa.. time2 berbuka lagi rasa nikmat...

nanakimie berkata... Reply To This Comment

wah,menarik:) nak makan pun seronok ni tengok warna-warni dia,hihi