Isnin, 11 November 2013

MERS-Cov

Mat petang semua ... Harap kawan2 semuanya CHAT belaka ...Umi chat je .. alhamdulilah .. Hari ni Umi nak cerita pasal MERS-CoV .. Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus ..


Apa yang kawan faham tentang MERS-Cov? Setakat ni .. WHO tidak dapat mengenalpasti PUNCA sebenar penyebab penyakit ni .. akan tetapi ..seperti yang kita sedia maklum .. penyakit ni menular di MEKAH .. dan disebabkan oleh VIRUS coronavirus.


Sebelum JEMAAH HAJI pergi ke sana .. taklimat mengenai PENYAKIT ini akan diberi .. JEMAAH HAJI tidak dibenarkan makan makanan yang tidak dimasak .. Air yang tidak masak .. Menyentuh haiwan .. sentiasa menjaga KEBERSIHAN diri(MASK/HAND SANITIZER) serta jika batuk ..batuklah secara ADAB.


JEMAAH HAJI selepas balik dari MEKAH dalam masa 14 hari ..  SAKIT seperti DEMAM .. BATUK .. SUKAR BERNAFAS ..SELSEMA .. CIRIT BIRIT dikehendaki pergi ke Hospital atau Klinik yang berdekatan dengan SEGERA .. dan membawa HEALTH ALERT CARD .. Ahli keluarga mahupun seseorang yang pernah BERDEKATAN yang mempunyai SIMPTOM yang sama hendaklah mendapatkan rawatan.


Kawan-kawan jangan memandang rendah terhadap penyakit ini .. Penyakit ini MERBAHAYA seperti H1N1 ataupun SARS .. Setakat ni di MALAYSIA dah mendapat sebanyak 97 kes suspek .. akan tetapi sebanyak 84 negative .. 13 pending result .. Alhamdulilah ..


Sekarang ni Umi dan rakan2 dari Unit Kawalan Penyakit Berjangkit akan mula bekerja lebih lama lagi untuk hari SABTU n AHAD .. Huhu ..kami sedia menerima arahan ..

Sharing is Caring .. Alhamdulilah ..Renung2 kan dan selamat Beramal ..
Korang Rasa?

8 comments:

Lieya Von Jay berkata... Reply To This Comment

wah memang bahaya la umi. tq for sharing ^_^

Domu-kon berkata... Reply To This Comment

thanks dear cuz sharing.. Misz domu pun ada dengar jugak pasal virus nie.. apa pun..moga kita semua dijauhkan..amin..

btw, sdap pretzel kt bwah tu.. :)

Puteri Kayangan?@#$%???? berkata... Reply To This Comment

@Lieya Von JaySama2 dear ..moga kita dapat hindari penyakit ini ..amin2

Puteri Kayangan?@#$%???? berkata... Reply To This Comment

@Domu-konAmin2 ..umi pun berharap begitu jua ..amin2

nanakimie berkata... Reply To This Comment

eh kak keja kat pejabat kesihatan ye?:)ritu nana ada praktikal sekejap kat pjbt kshtn,heee..

1st time dengar pasal virus ni..huhu

Puteri Kayangan?@#$%???? berkata... Reply To This Comment

@nanakimieHihi .. umi krj kat pejabat kesihatan hihi .. dear praktikal bahagian mane?

Mizz Aiza (Dunia Kecil) berkata... Reply To This Comment

bahayanya.. baru tahu mengenai penyakit ini selepas membaca entri ini..

nanakimie berkata... Reply To This Comment

nana duk unit food je:)