Rabu, 30 Disember 2015

RESIPI SCALLOP.

Hi semuaaaaaaaaaaaa .. harap kawan2 cerah dan ceria hari ni .. Hari minggu yang lepas .. Umi sempat menyingah di SPRING MALL Jadi Umi USHA2 barang mentah di seksyen beku .. ecehwah. Antara barang mentah yang umi rembat adalah .. SCALLOP dan OSYTER. 

Nak cari bahan mentah kat tempat umi ni .. Tak de nyerr .. Tempat kecil kawan2 .. tak da MALL .. Supermaket adoo laa hihi (Jadi laa dari tak de kan).

Hari ni Umi nak SHARE kan RESIPI SCALLOP ala UMI .. 

Resipi ni .. bukan Umi tiru tau .. sebenarnya Umi malas nak tanya pakcik GOOGLE .. Jadi apa yang ada kat dapur tu .. Umi guna sebaik baiknya hihi.

Tadaa
Ciap utk dijamu selera


BAHAN2 NYA
2 Ulas bawang Putih (Cincang manja)
1/2 Bawang Bakong (Cincang manja)
1 Batang Cili Merah (Cincang manja)
Perencah Black paper
Sedikit garam
Sedikit Lemon (Hiris manja)
Asparagus
Butter

CARA2 NYA
Mula-mula kita rendamkan SCALLOP yang telah beku .. bila dah cair .. kita lap2 kan SCALLOP tadi dengan tisu. Supaya bila kita gorengkan nanti dia cepat masak.

Scallop dan Asparagus  kita taburkan sedikit garam dan perasa black paper(Bio sebati)  .. lepas tu kita panaskan kuali .. letakan sedikit butter .. bawang putih dan bawang bakong ..lepas tu goreng permukaan scallop selama 1 minit.

Scallop itu tadi kita angkat dan letakkan ke dalam piring .. lebihan butter tadi kita masukkan cili dan gorengkan Asparagus setengah masak.

Tadaaa .. Ciap daa juadah BARAT kita .. selamat mencuba kawan2 ..



Korang Rasa?

7 comments:

Zie Madini berkata... Reply To This Comment

Perghhhh! Kacak ktk molah presentation makanan ktk ya, umi. Kdk ala chef pun hiasan dah. Bravo! Hehe

Nang pandey miak tok masak eh. Terbaik

Puteri Kayangan?@#$%???? berkata... Reply To This Comment

Hihi .. cda krj yunk .. cdpt gias dirik .. gias makanan pun jd la ha3 .. waaa miss u yunk. Lmk c berporet hihi

ztie berkata... Reply To This Comment

yarabi macam nyaman koh... nang bena kata sis zie. kedak chef pun hiasan dah ehehe

Puteri Kayangan?@#$%???? berkata... Reply To This Comment

Hihi .. makceh dear .. aie paduhal kitak org sarawak tek hihi .. tryy jk resipi tok .. super senang hihi

Tanpa Nama berkata... Reply To This Comment

scallop...hahaha...dlu masa stay kt singapore sllu mkn nie tau umi...free aje....sdp bha....tapi xkenyang..hahha lol...opsss

(uchi)

Puteri Kayangan?@#$%???? berkata... Reply To This Comment

Rasanya mcm sitong kn uchi .. liat2 cikit hihi.

Waaa kt singapore ..best nyaaaa

uchi kay-f Ahmad berkata... Reply To This Comment

haah...lebey kurglah..tpi ranggup...seyes tetibe rase lapaq plak pepagi buta niee...hihi..