Jumaat, 1 Februari 2013

PENGALAMAN BERSALIN .. LAST PART

Mat petang semua .. Hari nie Umi nak habiskan CITER pengalaman Umi Bersalin ..Jom ikut Umi zass ..

18 JANUARI .. 08:30 MALAM ..WAD BERSALIN
Lepas je ..En.Abah and keluarga Umi jenguk Umi mlm tu .. Baby Umi diletakkan di Nursery ..Umi tak mampu nk jaga Baby Delysha sebab Umi masih lemah ..lagipun suara Umi Hilang hihi.

Dalam jam 10 malam ..Umi terbangun .. Sakitnya bukan kepalang ... Umi cuba bangun tapi tak dapat .. Umi melambai2 nurse .. tapi sorang pun tak datang kt Umi ..Nak tekan butang pangil diorang Umi tak nampak .. Umi tahan sakit sampai jam 12 malam ..

Last2 Umi menjerit cikit .. Tak jugak Nurse datang kt Umi .. Pas tu Umi ternampak Doc Jovian .. namanya msh segar dlm ingatan sebab die selalu monitor Umi. Umi jerit sepenuh hati .. Dengar jugak doc nie .. tak mcm Nurse yg lain .. Haiya ..

Umi mintak tolong ..bagi je apa2 ubat untuk hilangkan sakit Umi .. Tak sampai 5 minit ubat sampai .. Sangat2 bersyukur .. msh ada lgi orang yg baik dlm dunia nie .. nak minta bagi air kat Umi ..Umi rasa segan .. Tekak Umi tersangat sakit ..

19 JANUARI 2013 .. 03:00 PAGI .. WAD BERSALIN
Dalam jam 3 pagi .. Ada Nurse yg baik hati tolong suapkan Umi air .. kesan kena Bedah sangat2 sakit ..nak Batuk pun rasa mcm nak tak nak ..

Jam 06:00 pagi .. Umi tersedar dari Tidur .. Umi masih lagi tak dpt angkat badan .. Umi sangat2 tak selesa .. nak bersihkan diri pun tk dapat .. En.Abah and Ayah Mertua Umi pun sampai ..datang menjenguk ..dapat laa Umi minum air hihi. Baru ada suara cikit Umi ..

Lepas je En.Abah and Ayah Mertua Umi balik .. Umi cuba angkat n minta Nurse tangalkan tempat air kencing Umi ..Sekali lgi Umi tak dilayan .. Nak je Umi ni marah ..Tapi tak nk ikutkan hati .. Banyak percubaan dibuat ..akhirnya Umi dapat berdiri dan ...

Kantung air kencing Umi jatuh hee .. Baru diorang cepat2 datang kat Umi hihi.. Umi cuba bergerak seaktif yg boleh .. memang rasa mcm org lumpuh bila tk pat berdiri .. Rasa sangat2 bersyukur dikurniakan kedua2 kaki yg sihat .. Terima kasih Allah S.W.T.

Kata Doc Jovian ..kalau Umi bergerak dgn baik .. dah g membuang n kentut(yeahhh).. boleh leh keluar (^-^) ..sapo yg tak nak hihi .. 

20 JANUARI 2013 .. JAM 02:30 PETANG
Saat yg ditunggu kunjung tiba ..Umi leh balik ..walaupun terpaksa tunggu lama surat keluar wad. Pagi tu Umi sempat Ucap terima kasih kat Doc2 yg merawat Umi termasuk Nurse2 yg baik melayan kerenah Umi (^-^).

Tak sempat nak jumpa Blogger Chu Majorflava dan Zie Madini ..kedua2 blogger yg super gojes ..terkilan tk dpt jumpa ..sebabnya .. tak tau jam berapa Umi dibenarkan keluar huu.

Umi dijemput balik oleh En.Abah n family Umi. Seronoknya pat balik umah .. Baru je sampai Umah Umi n En.Abah .. Mak Mertua n Kembar En.Abah g Unit Kecemasan sebab kaki Umi bengkak ..selang sehari pulak Umi n Baby Delysha masuk Wad lagi selama 3 hari .. sebab Jaundis Delysha ..

Mcm2 perkara yg ditempuhi .. Sangat2 bersyukur semuanya selamat .. Moga Jaundis Delysha semakin turun ..amin2.

Umi dapat juga merasa Mother Blue .. Sebab tertekan dengan sakit .. Kecian tengok Delysha tak dapat Susu .. Sekarang Alhamdulilah ..sangat2 Gembira Delysha dapat rezeki Susu yg mencurah2 ke ladang gandum hihi ..pangg@#$/

Bagi Umi ..beranak NORMAL .. INDUCE .. CAESAR .. sama2 sakit .. Moga kita menghargai Pengorbanan Ibu dan Ayah kita .. Kerana .. Tanpa mereka ..Kita tak kan lahir kedunia ini .. Dah jadi Seorang Ibu Ayah baru mengerti kegembiraan .. Dugaan dan keperitan seorang Ibu Ayah ..



Pengikat Kasih Sayang Umi Abah
Moga menjadi anak yang Soleh sayangku


Renung2 kan dan selamat beramal ..chak .. Terima kasih semua ..sebab sudi baca Entri super panjang ni ..larikkkkk!!!!!
Korang Rasa?

6 comments:

Uchi kay-f @hmad berkata... Reply To This Comment

sya mcm xlalu nk bce perit pgln bersalin ni, smpai sis umi xder suara..:(...

sya doakan sis umi cepat pulih sediakala...

ps-Xder idea nk update ari2 sis umi...........

My Life's Journey berkata... Reply To This Comment

Uchi: Trm kasih uchi sbb singah kt cini .. tak pe uchi ..ada kenangan (^-^) ..wlpn perit ..pengalamannya indah..

hihi ooo ingat uchi tk mau jd blogger tegar ..umi pasti akn menjenguk blog uchi bla uchi update nti ..yeahh

Fiza Rahman berkata... Reply To This Comment

Banyak juga dugaannya yer umi. Sabar jer lah. Alhamdulillah...untuk ketiga2 anak saya bersalin normal.

Bambamnya pipi delysha, geram tgk.

Take care umi. Jaga pantang tau.

My Life's Journey berkata... Reply To This Comment

Fiza Rahman: alhamdulilah ..moga segalanya berjln dengan lancar .. hihi.. kuat menyusu sis .. geram tgok pipinya .. tpi tk leh picit pipi hihi

trm ksh sis .. umi nie berpantang separuh2 je hee

Remy hazza berkata... Reply To This Comment

sedih bila baca pengalaman umie...... ada rasa pelbagai.....sakit , manis , kelat dan pelbagai lagi..... boleh dijadikan panduan buat semua.....

uchi kay-f Ahmad berkata... Reply To This Comment

@My Life's Journey

insya Allah akan kembalik blog semula selewat-lewatnya jan 2013..

skrg tgh sibuk keje lah umi,dulu keje sndiri skrg uchi dh keje dgn swasta cuti sehari aje..nti akan blog 1 sehari seminggu okeh..

uchi akhiri komen ini dgn sebuah pantun supaya sis umi senyum dan gumbire saat ini bersama family tercinta

"pagi2 serapan maggi
maggi dibuat dari roti..
kenapa roti rase mcm maggi
saje nk buat umi hepi.."